
Postoji preko 30 vrsta lavande, ali uglavnom se samo tri vrste lavandinog ulja proizvode za komercijalne svrhe. Pravo lavandino ulje dobiva se od Lavandula angustifolije koja za razliku od drugih dviju vrsta gotovo i ne miriše na kamfor. Lavanda je biljka s područja sunčanih kamenjara zapadnog dijela Sredozemlja. Lavanda - znanstvenog naziva Lavandula officinalis Chaix poznata pod narodnim imenima: lavandula, lavendl, lefendel; pripada porodici usnača (Lamiaceae).
Prava lavanda je višegodišnja biljka koja raste u obliku poluloptastog grma visine 40 do 60 cm i promjera 80 do 120 cm, cvjetne su grane jednstavne, duge 20 do 40 cm. Životni je vijek uzgojene lavande do 30 godina.
Za razliku od prave lavande, hibridna lavanda (Lavandin) je zbijeniji grm visok 80 do 100 cm, promjera više od 150 cm. Cvjetne stabljike su razgranate i duge 60 do 90 cm. Hibridna lavanda je sterilna. Lavanda je termofilna biljka koja za nagomilavanje eteričnog ulja zahtijeva visoke temperature tijekom cijele vegetacije.
Topli, od vjetra zaklonjeni tereni pogoduju brzom rastu biljaka. Biljka u mirovanju podnosi temperature i do -20 c. Lavanda zahtijeva mnogo sunca i svjetlosti. Za lavandu je karakteristično da odlično podnosi sušu osim u početnoj fazi rasta.
Vrste lavande
Španjolska Lavanda




S lijeva na desno : Španjolska Lavanda, žuta Lavanda
i Francuska Lavanda
THE ENGLISH LAVENDERS

S lijeva na desno: Vera, Munstead, Hidcote, Jean Davis
THE LAVANDINS

S lijeva na desno: Grappenhall, Provence, Grosso,
Dutch Mill, Abrialii and Seal
Slike preuzete sa aromatherapy-at-home
Tekst info pčelarstvo.hr
![]()
Još ponešto o lavaninim vrstama... izvor svijet-biljaka
Rodu lavanda (lat. Lavandula) pripada preko 40 različitih vrsta, brojnih križanaca i uzgojenih klonova lavande. Bitno ih je razlikovati, jer razne vrste lavande imaju i različito djelovanje, a neke od njih su i toksične.
Eterično ulje od lavande je zbog svojih blagotvornih svojstava od davnina poznat prirodni lijek. Raspon djelovanja i primjene lavandinog ulja doista je širok. Latinska riječ lavare znači prati, što se može povezati s činjenicom da su lavandino ulje stari Rimljani koristili za ispiranje rana. Priča kaže da su proizvođači raukavica iz Grassea izbjegli epidemiju kuge u srednjem vijeku, upravo zahvaljujući lavandinom ulju koji su koristili za aromatiziranje kože. Najčešće vrste lavandi čija se eterična ulja nalaze na tržištu su sljedeće:
- prava lavanda (Lavandula officinalis ili Lavandula vera ili Lavandula angustifolia)
- širokolisna lavanda (Lavandula spica ili Lavandula latifolia)
- španjolska lavanda (Lavandula stoechas)
- lavandini (Lavandula x hybrida ili Lavandula x intermedia)
Većina nas čula je za ¨hvarsku lavandu¨. Hvarska lavanda je poznata i pod nazivom Budrovka te spada u vrstu lavandina koji je križanac prave lavande i širokolisne lavande. Eterično ulje od lavandina ima drugačije djelovanje od onoga prave lavande i bogatije je kamforom.
Eterično ulje od prave lavande
Pravoj se lavandi s punim pravom pripisuje epitet ¨kraljica aromaterapije¨. Stoga, i njeno ulje posjeduje takva svojstva. Ono je blagog i smirujućeg djelovanja. Eterično ulje od lavande je dobro poznat antiseptik i jak spazmolitik. Stoga se često koristi za čišćenje rana i njihovo brže zacijeljivanje te kao opuštajuće sredstvo kod raznih grčeva i napetih mišića kao posljedice stresa. Ulje od lavande je izvrstan sedativ i djeluje smirujuće na organizam te pomaže kod problema s nesanicom, glavoboljom i migrenom. Od davnina je poznato repelentsko svojstvo lavande (tjeranje insekata).
Eterično ulje od lavande je nezaobilazan suputnik na izletima u prirodu i putovanjima.
Širokolisna lvanada
Eterično ulje od širokolisne lavande (L. spica, L. latifolia) našlo je primjenu u kozmetičkoj industriji zbog svoga blagotvornog djelovanja na kožu.
Španjolska lavanda
Eterično ulje od španjolske lavande (L. stoechas) je ulje čija primjena zahtijeva oprez. To je lavandino ulje vrlo ljekovito i koristi se u liječenje kožnih oštećenja poput celulita i strija, ali može biti i toksično. Stoga, prije primjene eteričnog ulja od španjolske lavande, svakako, treba konzultirati stručnog fitoaromaterapeuta.
Lavandin
Lavandin (Lavandula x hybrida) je nastao križanjem prave lavande i lavande latifolije. Od mnogobrojnih klonova lavandina najprisutniji su:
• Abrial
• Super
• Grosso
- najčešće se lako uzgaja
u svijetu, tamno plavo-ljubičastim cvjetovima, duge
atraktivane cvjetne glavice, dobre kvalitete ulja,
visok prinos ulja, srednje veličine postrojenja.
• Budrovaka (lavandin s otoka Hvara).
Lavandini su jačeg mirisa, ali nemaju tako izražena ljekovita svojstva kao prava lavanda. Stoga imaju i drugačiju primjenu.
Lavandin Abrial je poznat po svom antibakterijskom i protugljivičnom djelovanju. Lavandin Super i Lavandin Grosso koriste se u kozmetičkoj industriji, a lavandin Budrovka je odličan analgetik.
Svi lavandini koriste se u industriji deterdženata i sredstava za čišćenje. Dok je svima poznato da se suhi cvijet lavandina, u prigodnoj vrećici, koristi za zaštitu od moljaca.
Ljekovitost Lavande
Ulje lavande je idealna prva pomoć. Akne, masna koža, dermatitis, cistitis, psorijaza, ekcemi, atletsko stopalo, alergije, astma, bronhitis, upala grla, infekcije usne šupljine, kašalj, upala sinusa, konjuktivitis, migrena, glavobolja, modrice, opekotine, posjekotine, uznemirenost, depresija, stres, hipertenzija, bol u ......više
.
Lavandina Kuhinja
Prirodne odbrambene snage organizma mogu se pokrenuti čajem od lavande.
Recept: 4 žlice suhih cvijetova lavande prelijte sa 1l vrele vode, pokrijte i ostavite 5 minuta da odstoje, procjedite i stavite u termos posudi. Pijte u toku dana. Po želji čaj možete zasladiti medom, a možete dodati i na vrh noža cimeta.